persbericht

PB Fenix sub 1800x800px

15 mei 2025

Open vanaf 16 mei

Vermaat is horecapartner van Fenix: het nieuwe kunstmuseum over migratie

Vermaat Groep, specialist in horeca op maat, is de horecapartner van Fenix, het nieuwe kunstmuseum over migratie in Rotterdam. In de gerestaureerde historische havenloods uit 1923 ontwikkelt Vermaat drie bijzondere horecaconcepten die de verhalen van migratie weerspiegelen.

De samenwerking tussen Fenix en Vermaat richt zich op het neerzetten van hoogwaardige horeca als drager van migratieverhalen. Als horecapartner van Fenix vertaalt Vermaat deze essentie naar verschillende horecapunten binnen het museum, onder andere in samenwerking met gerenommeerde Michelin-sterren restauranteigenaar en chef Maksut Aşkar uit Istanbul.

  • Museumcafé – Anatolische keuken onder leiding van topchef Maksut Aşkar
  • Bakkerij – Vers brood en delicatessen uit de Anatolische traditie, ook onder leiding van Aşkar
  • IJssalon – Ambachtelijk Italiaans ijs van de familie Granucci
  • Espressobar – Koffie met een uniek uitzicht op Rotterdam


De op maat gemaakte horecaconcepten hebben een sterk inhoudelijk verhaal. De samenwerking met Maksut Aşkar, een van Turkije’s meest vooraanstaande chefs is hier een voorbeeld van. Aşkar, bekend van het met een Michelinster bekroonde neolokal, brengt zijn culinaire visie tot leven in het museumcafé en de bakkerij.

PB Fenix Maksut 1800x800px

O Anatolian cafe & bakery, gevestigd in het atrium van Fenix en toegankelijk voor alle bezoekers, vormt het hart van deze samenwerking. Met ‘O’ introduceert Aşkar zijn eigentijdse Anatolische keuken in Nederland. De kaart is geïnspireerd op streetfood en familierecepten die generaties lang zijn doorgegeven in Anatolië – een regio op het kruispunt van Centraal-Azië, de Balkan en het Midden-Oosten, van waaruit veel Turkse migranten naar Nederland zijn gekomen. Gasten kunnen hier terecht voor ambachtelijk brood to-go en gerechten die verhalen vertellen over afkomst, cultuur en verbinding.

IJssalon Granucci: Het ijs bij Fenix komt van een familie die al bijna een eeuw lang ijs maakt, de Granucci’s. In 1929 vertrekken de Italiaanse Luigi en Anna Granucci uit het bergachtige Toscane naar Nederland. Ze komen om ijs te verkopen. Een ambacht dat via hun zoon Edi aan de kleindochters Didi en Gioia is doorgegeven. Vandaag de dag werken de zussen nog steeds volgens de basis van nonno Luigi. Altijd met goede ingrediënten: hazelnoten uit Piemonte, aardbeien uit Nederland, mango’s uit India, citroenen uit Sicilië. En vader Edi is er ook nog steeds. Om te proeven, mee te denken, maar vooral om voor iedereen te koken.

Granucci ijs

Jelmar van der Wel, zakelijk directeur Fenix: "We zijn enorm trots dat we ook met gastronomie verhalen over migratie vertellen in Fenix. In onze samenwerking met Vermaat hebben we vanaf de tekentafel tot en met de opening het beste in elkaar naar boven gehaald om Fenix als culinaire bestemming op de kaart te zetten."

"We hebben maandenlang samengewerkt aan dit omvangrijke project en wij zijn ongelooflijk trots op ons partnership met Fenix. Samen ontwikkelen wij hospitality concepten met een persoonlijk verhaal en met bijzondere smaken.” – Hendrik Franken, Creative Director Europe Vermaat.

"Deel uitmaken van dit grootschalige en eigentijdse project, in samenwerking met Vermaat en Fenix is zeer inspirerend. Het is een unieke kans om de rijke smaken en verhalen van Anatolië te delen." – Maksut Aşkar.

Met deze samenwerking onderstreept Vermaat haar expertise in het ontwikkelen van vernieuwende horecaconcepten met een verhaal. In Fenix komt alles samen: kunst, cultuur en gastronomie, verweven in een unieke en inspirerende omgeving.
O restaurant

Opening en werving
Fenix opent haar deuren op 16 mei 2025. Voor de verschillende horecalocaties is Vermaat op zoek naar enthousiaste professionals die willen werken op het snijvlak van cultuur en hospitality. Geïnteresseerden kunnen de openstaande vacatures bekijken via werkenbijvermaat.nl

O is gevestigd in Fenix: Paul Nijghkade 5, 3072 AT Rotterdam

einde bericht

________________________________________

Over Fenix

Fenix is het nieuwe kunstmuseum over migratie en vanaf 16 mei open voor publiek. Het is gevestigd in een gerestaureerde monumentale loods uit 1923 die staat op dé kades van vertrek en aankomst in de stad Rotterdam. Kades waar voor miljoenen mensen een nieuw leven begon. Op weg naar de Verenigde Staten of Canada of aangekomen vanuit China, Kaapverdië en Griekenland. Op deze plek geeft Fenix ruimte aan meer dan honderd kunstenaars, afkomstig uit alle continenten. Zij laten zien dat migratie tijdloos en universeel is. Naast de internationale kunstcollectie is straks een kofferdoolhof van tweeduizend door particulieren gedoneerde koffers te zien. Op de begane grond komt Plein: een overdekt stadsplein van 2000 vierkante meter waar Rotterdammers samen met Fenix programma maken. Aan de hand van verschillende keukens vertelt Fenix bovendien verhalen over migratie. Het grootste kunstwerk en de blikvanger van Fenix is de Tornado. Een dubbel gedraaide trap in het hart van het gebouw.

De trap komt uit op een panoramadak en is ontworpen door het Chinese MAD Architects. Met Fenix is MAD het eerste Chinese architectenbureau dat een museumgebouw in Europa opent.


Over Vermaat

Wij zijn Vermaat, specialist in horeca op maat. Met een team van getalenteerde, culinaire professionals werken we elke dag aan creatieve oplossingen voor de horeca- en retailmarkt. Als toonzetter in de wereld van eten en drinken gaan we voor een unieke totaalbeleving voor onze gasten, opdrachtgevers en businesspartners. Dit doen we voor bedrijven, ziekenhuizen, musea, luchthavens, pretparken, evenementen en nog zo veel meer. In binnen- én buitenland, met de allergrootste zorg voor mens en klimaat. Zo creëren we toonaangevende concepten, met de touch van Vermaat.

Voor meer informatie, neem contact op met:

Fenix:

pr@fenix.nl


Vermaat Groep:
pers@vermaatgroep.nl
Tel. 030-6880181


Vragen?

Wij staan voor je klaar