Wecken met Rudolf

250 dagen vooruit koken?

Aspergetijd? Onzin! Gewoon wecken zodat je er ook 250 dagen later van kunt genieten. Rudolf Brand, chef-kok, weckt graag en veel bij CIRCL. Waarom? Omdat het helemaal bij hem en bij het circulaire denken van CIRCL past.

Wat is wecken?

Met wecken (of inmaken) maak je producten langer houdbaar. Ideaal dus, als je bijvoorbeeld een grote hoeveelheid fruit of groente in huis hebt en niets wilt verspillen. Daarnaast gebeurt er met wecken iets bijzonders met de smaak. Die verandert en wordt veel intenser. Traditioneel gebeurt wecken in glazen potten. Die moet je eerst zorgvuldig ontsmetten. Daarna vul je ze met de in te maken ingrediënten. De potten worden afgesloten met een deksel met beugel, met ertussenin een rubberen ring. Vervolgens verhit je de pot met ingrediënten, waardoor de meeste micro-organismen dood gaan en de lucht die boven in het glas zit, wordt verdreven. Na het afkoelen zijn de producten vaak langere tijd te bewaren.

CIRCL visual 9
CIRCL visual 6
CIRCL visual 7

Wecken in tien stappen

  1. Maak de marinade met eerst de vloeistoffen en daarna de harde ingrediënten.
  2. Verwarm de marinade.
  3. Snijd, was en meng de groenten of fruit. Probeer de vorm van je product zo veel mogelijk te behouden bij het snijden. En volg de seizoenen, dan heb je meteen een goede fruit- of groentecombi voor in je weckpot te pakken.
  4. Zet schone weckpotten klaar.
  5. Vul de potten met versgesneden groente of fruit.
  6. Laat de marinade iets afkoelen en vul de weckpot ermee tot aan de rand.
  7. Sluit de deksel.
  8. Verwarm in een pan een laag van 5 cm water tot 80 °C, leg een omgekeerd bord op de bodem en zet de weckpot erop, in het water.
  9. Laat circa 20 min. pasteuriseren met de deksel op de pan.
  10. Laat minimaal 4 uur afkoelen en bewaar maximaal 1 jaar (buiten de koelkast). In de weckpot gaat de marinade aan het werk met het product. Hoe langer je wacht, hoe meer de marinade de groente- of fruitsmaak versterkt en vice versa.

Let op: zodra je de pot opent, moet je ‘m in de koelkast bewaren.


Ook gek op groenten?

Ontdek de carrotdog!
Vragen?

Wij staan voor je klaar