Chef als onze chefs

Goed gekruid

Er is veel te doen over zout. Het is een smaak die we allemaal lekker vinden, maar we krijgen er te veel van binnen. Bij Vermaat hebben alle koks de uitdaging om met specerijen, kruiden, zuren en kooktechnieken smaakvolle gerechten te creëren waarin zout een gezonde rol speelt. Hieronder lees je hoe we dat doen.

Chef als onze chefs

Een kijkje in de keuken krijg je niet zomaar, maar omdat we gezondheid niet met een korreltje zout kunnen nemen, delen we graag onze Goed Gekruid-alternatieven om met minder zout de smaak te vergroten.

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van onbewerkte producten. Zo krijg je grip op de toevoeging van zout.
  • Met grof zeezout of een zoutmolen gebruik je ongemerkt veel zout. Beter is fijn zout of natriumarm zout.
  • Het beste is om peper, knoflook en kruidnagel in de pan mee te bakken in plaats van achteraf toe te voegen.
  • Kook of stoom je groente kort. Zo blijft de smaak optimaal behouden en heb je minder extra smaakmakers nodig.
  • Gril of rooster ingrediënten voor een rokerig smaakeffect. Hierdoor heb je minder zout nodig.
  • Gebruik de schil en het sap van citrusfruit om gerechten op smaak te brengen.

Aan de slag ermee!

Deze goed gekruide komkommergazpacho kun je op elk moment van de dag serveren: als lunch, voorgerecht of als hoofdgerecht. Dit recept is voor 10 personen.

Goed Gekruid visual Kokkommergazpacho


Komkommergazpacho

Zo maak je het:

  1. Was de komkommers. Snijd van een halve komkommer lange linten met een spiraalsnijder of een dunschiller. Snijd de rest van de komkommers in grove stukken. Schil de avocado’s, verwijder de pit en snijd in stukken.
  2. Doe de komkommer, avocado, muntblaadjes, basilicum, bosui, knoflook, groene peper en waterkers in een keukenmachine. Mix tot een gladde puree, voeg steeds wat water toe tot de gewenste dikte. Zeef de soep en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Snijd de radijsjes in flinterdunne plakjes. Verdeel de soep over de kommen en garneer met de komkommerspaghetti, radijs en eetbare bloemen.

Ingredienten:

  • 7 komkommers
  • 2 avocado’s
  • blaadjes van 10 takjes munt
  • 15 g basilicum
  • 2 bosuien
  • 3 tenen knoflook
  • halve groene peper
  • 250 g waterkers
  • 10 radijsjes
  • 20 eetbare bloemen
  • 2 l water

Hoe je met wortel een heerlijke hotdog maakt?

Ontdek het hier.
Vragen?

Wij staan voor je klaar