Het chocoladehuisje van Fransisco

Let's make it KLM.

KLM Fransisco2

Bij de businessclass-reizigers van KLM is het een ware hit: de Delfts blauwe miniatuurhuisjes gevuld met Bols-jenever. Deze unieke cadeaus bestaan al sinds de jaren vijftig en zijn een echt collectors item geworden. Dit bijzondere huisje wordt nu ook als chocoladedessert in de KLM-lounges geserveerd.

De miniatuurhuisjes brengen drie eeuwenoude tradities samen: Delfts blauw aardewerk, Nederlandse architectuur en de Hollandse Bols jenever. Elk jaar wordt op de verjaardag van KLM een nieuw huisje uitgebracht. Ze worden uitgedeeld aan de businessclass-reizigers tijdens intercontinentale vluchten. Francisco van Duin is bedenker van de vertaling van deze traditie naar een iconisch dessert: het chocolade-KLM-huisje. Hij is al vanaf de start van de KLM-lounges betrokken en medeverantwoordelijk voor wat er aan food & beverage wordt geserveerd.

KLM Fransisco

Het concept

Het chocolade-KLM-huisje heeft Francisco samen met Tom van Manen verder ontwikkeld. Het huisje bestaat uit omhulsel van chocolade en een vulling van tiramisu-mousse. De mousse is een smaakexplosie van diverse typisch Hollandse ingrediënten, zoals vanille van Koppert Cress, stroopwafel en karamel. Sommige mensen hadden in de vulling misschien Bols-jenever verwacht. Het was echter een strikte voorwaarde van Bols om de jenever exclusief voor de porseleinen huisjes te bewaren. Omdat het zo’n bijzonder gerecht is, staat dit desserthuisje niet op de gewone kaart. Het is onderdeel van de luxe-assortimentskaart waar gasten extra voor betalen.

Maar hoe wordt het gemaakt?

  • Er is een siliconenmal gemaakt op basis van KLM-huisje nummer 4. Dat is een miniatuur van het daadwerkelijke huis op de Keizersgracht 127 in Amsterdam. Dit omhulsel heeft alle details – de uitsparingen en inkepingen - van het origineel meegekregen.
  • Deze mal wordt gevuld met vloeibare chocolade. Na stolling wordt het 'chocohuisje’ uit de mal gehaald.
  • Dan wordt het chocolade-omhulsel gevuld met een mousse van vloeibare karamel, stroopwafel en vanille.
  • Het dessert wordt geserveerd onder een mooie glazen stolp in de Blue Bar van de KLM-lounge. Een bijzonder en ‘instawaardig’ dessert!
Vragen?

Wij staan voor je klaar