Pauline Rosenberg over duurzaamheid.

Weet jij wat je eet?

Begin 2023 hebben we de Vermaat Food Vision 2027 gelanceerd met ambitieuze doelen op de drie pijlers People, Product en Planet. Voor de pijler Planet interviewen we Pauline Rosenberg, duurzaamheidspecialist van Vermaat.

Pauline Rosenberg

De grootste milieu-impact van Vermaat ligt op het bord. Door bewuste keuzes te maken verlagen we die impact en dat is makkelijker dan je denkt. Duurzaamheidsspecialist Pauline Rosenberg meet en verkleint de milieuimpact van Vermaat en zorgt ervoor dat we meer teruggeven aan de aarde dan we nemen.

Toen Pauline zes jaar geleden bij Vermaat kwam werken was duurzaamheid nog iets wat we deden en niet zijn. Dat is nu wel anders: het heeft een centrale plek gekregen in het bedrijf en daar is ze ontzettend trots op. “Mijn missie is om mensen te laten zien dat verduurzamen noodzakelijk is, zegt Pauline. “Dat zorgt niet alleen voor een positieve impact op het klimaat, maar het houdt het bedrijf ook financieel gezond.”

Verantwoord genieten

Pauline wil voor heel Vermaat de impact op het milieu zo klein mogelijk maken. Door bijvoorbeeld minder vlees te serveren en meer plantaardige alternatieven te bieden. En door meer producten uit Nederland in te kopen. Ze is daarover bijna dagelijks in gesprek met opdrachtgevers. “We gaan steeds meer plantaardig koken maar daar moeten we onze gasten wel in meenemen”, vertelt ze. “We bedenken samen met de opdrachtgever hoe we dat doen en hoe we dat communiceren. Uiteindelijk gaat het er om dat onze gasten nog steeds kunnen genieten van eten en drinken, maar dan op een verantwoorde manier.”

FV Weet jij wat je eer PLANET PIJLER

Meten is weten

Duurzaam eten en drinken zit niet alleen in de CO2- voetadruk van het eten op je bord. Het zit ook in het voedsel dat je weggooit. “We willen in 2027 onze voedselverspilling met 50% hebben verminderd ten opzichte van dit jaar”, legt Pauline uit. “We meten nu al op 80 verschillende locaties hoeveel er wordt weggegooid. Dit doen we samen met Orbisk, die speciale afvalbakken heeft ontworpen die bijhouden wat en hoeveel we weggooien. Dat staat allemaal in een dashboard zodat we goed kunnen zien waar we aan de knoppen moeten draaien om die 50% te halen.”

Bewuste keuzes

Of het nu gaat om het verkleinen van onze CO2- voetafdruk, het verminderen van food waste of plasticvrije restaurants: door bewuste keuzes te maken in wat we eten verlagen we onze impact op het milieu. En dat is makkelijker dan je denkt. “Ik hoop dat we meer terug gaan naar de basis en meer in contact staan met het eten op ons bord”, besluit Pauline. “Veel meer lokaal en vanuit de seizoenen, zoals dat ook terugkomt in onze Food Vision.”


Gek op groenten?

chef als onze chefs!

Chef-kok Rene van der Weijden brengt een ode aan de seizoenen.

Ontdek restaurant Hemel & Aarde

Meer weten over onze Food Vision 2027?

Hier vertellen we je er alles over.