Dorieke Looije

Iedereen verdient een eerlijke kans op passend werk

Begin 2023 hebben we de Vermaat Food Vision 2027 gelanceerd met ambitieuze doelen op de drie pijlers People, Product en Planet. Voor de pijler People interviewen we Dorieke Looije, Lead Diversiteit en Inclusie.

FV Iedereen verdient een kans portet Dorieke Looije

Of je nu iets wil weten over diversiteit binnen Vermaat of benieuwd bent naar inclusiviteit op de werkvloer, Dorieke Looije weet het! Samen met jobcoaches Priscilla, Frank, Koen en Stijn zorgt ze dat iedereen, maar dan ook echt iedereen, lekker aan het werk kan bij Vermaat.

Of je nu een geestelijke of lichamelijke beperking hebt, de taal niet goed spreekt of om welke andere reden dan ook een afstand ervaart tot de arbeidsmarkt: bij Vermaat ben je welkom. Dorieke: “Voor ons is diversiteit binnen teams ontzettend belangrijk. Verschillende achtergronden en ervaringen zorgen voor verschillende ideeën. Als iedereen deze ideeën durft te delen en naar elkaar luistert, bruist de creativiteit en kom je echt tot nieuwe inzichten. We willen daarom een afspiegeling zijn van de bevolking op alle niveaus. Daarvoor moeten we openstaan voor iedereen die in de horeca wil werken én al die mensen weten te bereiken, zodat ze weten dat ze welkom zijn.”

FV Iedereen verdient een kans PEOPLE PIJLER

Openstaan voor iedereen

Open Hiring is de puurste vorm van openstaan voor iedereen. Want iedereen die zich aanmeldt mag bij ons komen werken. Dorieke: “We plannen alleen een kennismakingsgesprek in met de nieuwe collega en organiseren een rondleiding bij de locatie. Zo kan de collega zelf bepalen of het een match is. Veel van de collega’s die zijn aangenomen via Open Hiring werken er nog. Ze voelen zich ontzettend welkom en zijn heel loyaal.”

Elkaar verantwoordelijk houden

Om alle doelgroepen te bereiken werkt Vermaat veel samen met alle gemeentes, (praktijk)scholen, buurtteams en organisaties als het UWV. Zij weten precies wie op zoek is naar werk en welke begeleiding ze daarin nodig hebben. Dorieke: “Dit gaat allemaal heel officieel met het tekenen van documenten, maar daardoor kun je elkaar verantwoordelijk houden. Zo hebben we samen met het UWV en het Landelijk Werkgevers Servicepunt ondertekend dat we elkaar gaan helpen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te geven. En met de Sociaal Economische Raad hebben we afgesproken dat we toewerken naar meer diversiteit in het bedrijf, zodat we een afspiegeling worden van de bevolking, ook binnen het management. Kortom: iedereen verdient een eerlijke kans op passend werk en we doen er alles aan om dat te realiseren.”

Iedereen verdient een kans op passend werk

Waarom ben jij jobcoach geworden?

Onze Vermaat-collega's Priscilla, Frank, Koen en Stijn vertellen hieronder over hun persoonlijke drijfveer om jobscoach te worden.

Priscilla: “Dankzij een persoonlijk leiderschapsprogramma werd ik me er bewust van hoe waardevol persoonlijke ontwikkeling is. Als jobcoach bij Vermaat kan ik anderen hiermee helpen. Het is gaaf om hieraan te mogen bijdragen!”

Stijn: “We leven in een van de rijkste landen van de wereld waarin ongelooflijk veel mogelijk is. Zeker voor mensen die meer moeite hebben in het vinden en behouden van een baan. Ik wil impact maken met de kennis die ik meeneem vanuit de horeca. Want Ik denk dat de horeca bij uitstek een geschikte plek is om werkervaring op te doen.”

Koen: “Ik zat op een terras waar ik nog nooit was geweest. Een jongedame kwam vragen wat we wilden drinken, dus ik vroeg wat voor bier zij op de tap hadden. Zij ging dit binnen even vragen. Na ruim 10 minuten kwam zij terug met het antwoord: “een fluitje en een vaasje”. Ze bleek een ex-gedetineerde en dit was voor mij het moment dat ik besloot iets met de doelgroep te willen doen.”

Frank: “Toen ik mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleidde tot kok ben ik verliefd geworden op deze doelgroep. Ze zijn uniek, eerlijk, kwetsbaar, dankbaar, trouw en ik leer elke dag van hen. Als jobcoach bij Vermaat kan ik mijn horeca-achtergrond combineren met mijn ervaring met de doelgroep.”

Vermaat jobcoaches

Meer weten over onze Food Vision 2027?

Hier vertellen we je er alles over.