Het chocolade-huisje van Fransisco
Bij de businessclass-reizigers van KLM is het een ware hit: de Delfts blauwe miniatuurhuisjes gevuld met Bols-jenever. Deze unieke cadeaus bestaan al sinds de jaren vijftig en zijn een echt collectors item geworden. Dit bijzondere huisje wordt nu ook als chocoladedessert in de KLM-lounges geserveerd.
De miniatuurhuisjes brengen drie eeuwenoude tradities samen: Delfts blauw aardewerk, Nederlandse architectuur en de Hollandse Bols jenever. Elk jaar wordt op de verjaardag van KLM een nieuw huisje uitgebracht. Ze worden uitgedeeld aan de businessclass-reizigers tijdens intercontinentale vluchten. Francisco van Duin is bedenker van de vertaling van deze traditie naar een iconisch dessert: het chocolade-KLM-huisje. Hij is al vanaf de start van de KLM-lounges betrokken en medeverantwoordelijk voor wat er aan food & beverage wordt geserveerd.
Het chocolade-KLM-huisje heeft Francisco samen met Tom van Manen verder ontwikkeld. Het huisje bestaat uit omhulsel van chocolade en een vulling van tiramisu-mousse. De mousse is een smaakexplosie van diverse typisch Hollandse ingrediënten, zoals vanille van Koppert Cress, stroopwafel en karamel. Sommige mensen hadden in de vulling misschien Bols-jenever verwacht. Het was echter een strikte voorwaarde van Bols om de jenever exclusief voor de porseleinen huisjes te bewaren. Omdat het zo’n bijzonder gerecht is, staat dit desserthuisje niet op de gewone kaart. Het is onderdeel van de luxe-assortimentskaart waar gasten extra voor betalen.