De in-house espressobar

Thuiskomen op kantoor.

Espreso
Espressobar 3 0

Hey Evi, leuk je weer te zien! Terwijl Barista Linda Gonzalez deze medewerker op de WPP Campus in Amsteldok welkom heet, maakt ze zonder te vragen een flat white voor Evi klaar. Linda kent zo’n beetje iedereen in het bedrijfsverzamelgebouw aan de Amstel. Niet gek, want deze in-house espressobar is de centrale ontmoetingsplek van Amsteldok.

Bij steeds meer bedrijven en bedrijfsverzamelgebouwen zie je de trend clubhousification tot leven komen, vaak met de espressobar als het bruisende middelpunt. Het kantoor is tegenwoordig veel meer dan een plek om te werken; het dient meer als een clubhuis, een gezellige plek waar collega’s zich mee verbonden voelen, samenkomen en ideeën uitwisselen.

Dagelijkse shot cultuur

Clubhousification is de beweging om het kantoor weer aantrekkelijk te maken voor medewerkers. Bedrijven en organisaties hebben steeds meer behoefte om medewerkers naar kantoor te trekken. De dagelijkse dynamiek brengt ritme en energie, onderhoudt het informele netwerk en heeft een positief effect op de cultuur. Eten en drinken speelt hierin een bewezen verbindende factor.

‘Investeren in het aantrekkelijk maken van de kantooromgeving is echt noodzakelijk in deze tijd van hybride werken, want te veel thuiswerken creëert letterlijk en figuurlijk afstand’, vertelt Anouk Vonk, Building Services & Experience Manager Amteldok. 'Het is natuurlijk geen rocket science: elke kop koffie die je samen drinkt, elke maaltijd die je met je collega’s geniet, versterkt je onderlinge band en dat draagt uiteindelijk bij aan een goede samenwerking. Daarom werkt de espressobar zo goed. Door hier af te spreken of even te werken, haal ik m’n dagelijks shot cultuur en dat geeft me echt energie. Lekker informeel en daarom ook ideaal voor nieuwe medewerkers om onze collega’s te leren kennen’.

Espreso

Altijd een bekend gezicht

Barista's zoals Linda spelen een grote rol in dit geheel, veel meer dan 'de koffiespecialist' achter de toonbank. Goede barista's versterken de clubhuis-ervaring, heten je welkom, weten wie je bent en wat je lekker vindt. En daarmee creëren ze een positieve sfeer op kantoor. Linda: ‘Het belang van eten en drinken om mensen bij elkaar te brengen, mag je niet onderschatten. Het trekt de hele dag door mensen aan. Mijn espressobar biedt daarom meer dan je zou verwachten: ik heb een all-day menu met voor ieder wat wils, inclusief gezonde opties. Mijn zelfgemaakte brownies zijn zelfs zo populair dat werknemers ze meenemen om thuis in te vriezen!'

Levendig blijven houden

Fifty-fifty, zestig-veertig of tachtig-twintig, welke procentuele verhouding kantoor-thuiswerken je als werkgever ook hanteert, het succes zit ‘m vaak niet in de regel. Het zit hem juist in het verleiden om naar kantoor te komen, om FOMO (Fear of Missing Office) te creëren. Sabine Koers Communitymanager Vermaat: ‘het organiseren van community events zorgt overduidelijk voor een sterkere aantrekkingskracht voor medewerkers. Proeverijen, thematische borrels, een gastspreker, pubquizzen of een jeu de boules-competitie met kantoor, dragen bij aan een ontspannen en inspirerende omgeving. Je ziet direct hoe de bedrijfscultuur verandert in een levendige gemeenschap waar medewerkers gedijen en samenwerken.’

Fotos2
Fotos
Fotos2

It’s all about attraction

Met de espressobar, barista's, community managers en aantrekkelijke office events, stimuleren we werknemers meer naar kantoor te laten komen en zich er écht thuis te laten voelen. Dat voor veel organisaties hier nog kansen liggen, is een van de conclusies die we trekken in ons trendrapport Magnetize. De trends en inzichten hebben we verdeeld over 7 thema’s en we doen 12 concrete suggesties die bijdragen aan een attractieve kantoor omgeving.

Wil je het trendrapport ontvangen en met ons aan tafel om de onze bevindingen te bespreken? Vul hieronder je gegevens in. Dan neemt een van onze collega’s: Barbara Knols, Tessa Riesmeijer of Pien Meijerink, contact met je op.

Would you like to receive the trend report and discuss our findings with us? Please enter your details below. One of our colleagues, Barbara Knols, Tessa Riesmeijer or Pien Meijerink, will contact you as soon as possible.


300x500 magnetize whitepaper

Magnetize ontvangen?

Vul hieronder je gegevens in en ontvang het trendrapport.

Vragen?

Wij staan voor je klaar