5 tips voor een inclusievere bedrijfscultuur

Vermaat prolongeert PSO trede 3

Pso

Bij Vermaat staan we voor inclusie en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het maakt ons trots dat we opnieuw zijn gecertificeerd op de hoogste trede (trede 3) van de Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO). Dit keurmerk waardeert de inzet van organisaties om werkgelegenheid te bieden aan mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

Dorieke Looije, manager Social Return en lead diversiteit & inclusie van Vermaat: “Onlangs hebben we de audit voor de PSO trede 3 hercertificering met succes afgerond. Bij deze audit is gekeken naar de kwantiteit en de kwaliteit van ons sociaal ondernemen. Vermaat voldoet ruimschoots aan de normen van PSO trede 3 en waarop we ons vooral op onderscheiden is de kwaliteit van onze inclusieve bedrijfscultuur. De auditor complimenteerde ons dat we op het gebied om inclusiviteit verder zijn dan menig grote corporate. De erkenning van onze inzet maakt ons trots en motiveert ons alleen maar meer.”

Bij Vermaat hebben we ons gecommitteerd aan sociaal ondernemen. De People-pijler van onze Food Vision 2027 illustreert onze concrete ambitie op dit gebied en ons WeCareer-programma benadrukt de kracht van samen en van zorg voor elkaar. Want inclusie zit in ons DNA en social return is ingebed in onze bedrijfspraktijk. Voor Vermaat is niet de vraag of we kwetsbare doelgroepen kunnen inzetten, maar hoe we dit het beste kunnen doen. Zo bieden we eerlijke kansen voor iedereen, inclusief deze doelgroep met een kwetsbare positie. Met ondersteuning van onze professionele jobcoaches en begeleiding op de werkvloer kunnen deze collega’s volwaardig onderdeel van de teams op locatie zijn. Meedoen met de maatschappij en lekker werken.

Bekijk de 5 tips van Dorieke onder de foto's.

2

5 tips voor een inclusievere bedrijfscultuur


Met Vermaat hopen we dat veel meer organisaties deze doelgroep met een kwetsbare positie een eerlijke kans op passend werk wil bieden. Daarom delen we graag onze inzichten en geven we 5 concrete tips om zelf stappen te zetten naar een inclusieve organisatie.

  • Tip 1: Zet het individuele talent centraal, want iedereen verdient een eerlijke kans op passend werk. Pas hier eventueel de taken binnen een functie (tijdelijk) op aan zodat je door succesvol met elkaar te werken elkaar beter kunt leren kennen.
  • Tip 2: Werk samen met organisaties als het UWV, gemeenten, praktijkscholen en ROC’s in de verschillende regio’s om de instroom te vergemakkelijken. Door samenwerking kun je ook ontdekken of er bepaalde programma’s nodig zijn om beter bij de thuiszittende talenten aan te laten sluiten.
  • Tip 3: Ontdek objectief werven en selecteren. Dan ga je niet af op de 'klik', maar je selecteert op basis van competenties van kandidaten. Je zet daarmee je vooroordelen aan de kant en je vertrouwt erop dat geen kandidaat op zoek is naar een faal ervaring. Probeer objectief te werven en selecteren of Open Hiring eerst op kleine schaal met een eenvoudige rollen en bouw zo succeservaringen op.
  • Tip 4: Bied concrete opleidingsmogelijkheden aan mensen die niet passen binnen de reguliere opleidingen in de schoolbanken. Vergeet daarbij niet om zowel de vakkennis als ook de persoonlijke kennis te ontwikkelen. Zet hierbij in op actieve begeleiding op de werkplek, zodat de medewerkers werkzaamheden krijgen die bij hun capaciteiten passen.
  • Tip 5: Introduceer gecertificeerde in-house jobcoaches. Zij spelen een cruciale rol bij het ondersteunen van medewerkers op maat en kunnen door hun kennis van de locaties een goede match vinden voor alle verschillende talenten die langskomen.
  • Bonustip: Koop in bij sociaal ondernemers, dan creëer je ook indirect kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inkopen bij ondernemers met een PSO keurmerk telt als indirecte bijdrage zelfs mee voor jouw certificering. Daarbij kun je je keuze om sociaal in te kopen delen in een mooi verhaal om zo weer anderen te inspireren. Let’s cater for the future together!


In onderstaande video zien jullie Victor tijdens zijn BBL (Beroeps Opleidende Leerweg) examen. Viktor is erg slechthorend, maar dat weerhoudt hem niet om te blijven leren en groeien.

Meer weten?

Met onze Food Vision 2027 werken we samen naar een nog inclusievere toekomst. Wil je meer weten, neem even contact met ons op. We nemen je graag mee in onze aanpak.


Alles weten over onze Food Vision 2027 in praktijk?

Lees er hier meer over!

Social Return: op zoek naar een nieuw ritme

Bekijk de documentaire hier

Dorieke Looije: iedereen verdient een eerlijke kans op passend werk

Lees het artikel hier
Vragen?

Wij staan voor je klaar